Most, hogy a férfiak elmenekültek, beszélhetünk a… női egészség tabuiról!

A Nem azért, de… podcast imád beszélgetni a tabukról! Az alábbiakban pedig azokat a tabukat vesszük sorra, ami a női testhez és női egészséghez kapcsolódik, legyen az olyasvalami amit kislánykorunktól internalizálunk vagy csak bizonyos élethelyzetben tapasztalunk meg. A menstruációtól a meddőségen át a hiszterektómiáig számtalan olyan állapot van, amiről tabu beszélni, ezek a tabuk pedig mérhetetlen károkat okozhatnak. A leküzdésükben első a nyílt kommunikáció, erre teszünk most kísérletet. 

Forrás- (istockphoto.com: Ponomariova_Maria)

Ha pedig hallgatnád a beszélgetést, akkor kattints az alábbi lejátszóra (A Nem azért, de… podcast mai adását a Bayer Hungária Kft. támogatta):

Szerintem a köznyelvből mindenki ismeri a tabu szót. Röviden a tabu a társadalmi tiltás alá eső tevékenység vagy szokás. A társadalmi tiltás azt jelenti, hogy ha a tabut megszegjük, akkor nem feltétlenül a törvény csap le ránk, hanem a közösség ítél el. 

A mai modern, nyugati kultúrában is vannak tabuk. Egyes tabu témák kibeszélését nem tiltja vallás vagy törvény, de mégis megtanuljuk gyerekkorunktól kezdve, hogy nem illendő ezekről beszélni. Ilyen lehet a pénzügyek például. De amiről ma fogunk beszélni, és igyekszünk ezt az értelmetlen, káros tabukat ledönteni, azok az egészségünkkel kapcsolatos tabuk. Nézzünk is meg néhány példát!

Menstruáció és Menstruációs Szegénység

Ha már tabuk és női egészség, akkor először a menstruáció jut eszünkbe. Egészen pici gyerek korunktól kezdve megtanultuk, hogy a menstruációt és annak higiéniai eszközeit nem illik említenünk. Mint a Harry Potterben Tudjukki, a női egészségben a menstruáció az, akit nem nevezünk nevén: piros betűs napok, megjött a Mikulás, megjött, “beteg vagyok”, havibaj… 

Különösen erős a stigma a menstruációs szegénység körül. A menstruációs szegénység azt jelenti, amikor valaki anyagi körülményei miatt nem engedheti meg magának, hogy tampont vagy betétet vásároljon. Ez nem egy kizárólag harmadik világbeli probléma: pontos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, pont a téma stigmatizációja miatt nehéz felmérni, hányan érintettek, de Magyarországon is havonta több ezer menstruáló embert érinthet a menstruációs szegénység – bizonyos cikkek, becslések szerint az iskolás lányok tizedét, mások szerint a nők 30%-át érintheti. Ez a probléma bizony egészségügyi aspektussal is bír, a nem megfelelő eszközök használata a menzesz alatt ugyanis egészségügyi kockázatot jelent. A tampont 8 órán túl használva pedig toxikus sokk szindrómát kockáztatunk. Sokan jobb híján zoknit, WC papírt használnak betét vagy akár tampon helyett, ami akár hosszan fennmaradhat a hüvelyben, fertőzéseket, elhalásokat, végső soron meddőséget okozva.

Terhesség, Szülés, Meddőség… na meg persze Menopauza

Furcsa azt kijelenteni, hogy a szülés tabusítva van egy olyan környezetben, ahol megszoktuk hogy a várandósság, a szülés közügy. Mégis, a szülés fizikai realitása, a terhességgel és szüléssel járó számos testi változás, mellékhatás, tünet, egészségügyi kockázat olyan velejárója a gyerekvállalásnak, amiről a nők 99%-a akkor értesül először, amikor már terhesen megtapasztalja ezeket. Pont ezért lett hatalmas mém a TikTokon a “lány a listával”, aki egy mobilos jegyzetbe gyűjtötte azokat a pró és kontra érveket, amiket a TikTokon hallott az anyaságról. Ezek a dolgok még egy olyan kultúrában is tabusítva vannak, ahol a családalapítás ennyire központi szerepet játszik a kormányzati kommunikációban. Így aztán nehéz tudni, hogy ha valaki épp terhes, akkor milyen tünet normális és milyennel kell orvoshoz fordulni. Vagy ugyanígy, a szülés realitásáról nem beszélünk, az csak úgy megtörténik, mindenki átesik rajta – de így felkészülni sem lehet rá, és ezért nagyon sokaknak van traumatikus élménye. Amiről aztán nem tudnak beszélni, mert mi van még tabusítva? Na ná, hogy a mentális egészség.

De mi van, ha nem jön össze a terhesség és a szülés? Nos a vetélés, illetve az esetleges meddőség szintén hatalmas tabu, amiről nehéz megnyílni, eltitkoljuk, szégyelljük, a traumáinkat ezáltal nehezebb feldolgozni. Pedig gyakoribb mint gondolnánk, azok közül akik tudják hogy terhesek 10-20% veszíti el azt a terhességet.

Tabu a menzesz, a terhesség, a szülés, miért pont a változókor és a menopauza maradna ki? A nők évek óta kevés vagy semmilyen támogatással birkóznak meg a menopauza tüneteivel. Ezek a tünetek súlyosak lehetnek, beleértve a hőhullámokat, a hangulatváltozásokat, az alvászavarokat, az éjszakai izzadást, a súlygyarapodást, valamint az izom- és ízületi fájdalmakat. A menopauzában lévő nők negatív ábrázolása a médiában hozzájárul ehhez a megbélyegzéshez, hisztérikusnak és irracionálisnak ábrázolják őket. Kínosan és szégyenkezve érzik magukat, ha orvosukhoz mennek, ha a tüneteket tapasztalják a munkahelyükön, vagy ha a menopauzáról beszélnek barátaikkal és családtagjaikkal.

A nők öregedése alapvetően tabu, aminek a menopauza a biológiai manifesztációja. Sajnos a nők társadalmi “értéke” szorosan összefügg a fiatalságukkal és szépségükkel. Az életkoruk előrehaladtával ez az “””érték””” csökken. Sok idősebb nő számol be a “Láthatatlan nő szindrómáról” – a Gransnet felmérése szerint az ötvenes éveikbe lépő nők 70%-a azt tapasztalja, hogy láthatatlanná válik, figyelmen kívül hagyják vagy lenézéssel kezelik őket. A menopauza a termékenység végét is jelzi, ami egy a terhességet idealizáló, a nőket tenyészállatként kezelő kultúrákban egyet jelent a hasznosságuk megszűnésével. A társadalom szemében a menopauza a szexualitás elmúltát is jelzi, holott ez egyáltalán nem kell hogy így legyen, sőt. 

Photo by Deon Black on Unsplash

Vaginális egészség

Mítosz az, hogy a hüvely állandó katasztrófa-közeli állapotban van, és folyamatosan tisztítani kell. Azt az üzenetet, hogy egy női nemi szervnek állandó karbantartásra van szüksége – például speciális „női” szappanokkal, törlőkendőkkel stb, igen el tudja bizonytalanítani a nőket. Ha a nemi szervünk különleges gondozást igényelne, soha nem fejlődtünk volna így. A hüvely öntisztuló, a hüvelyi váladékozás pedig fontos szerepet játszik a hüvely egészségének megőrzésében. Pubertás kortól kezdve, amikor az ösztrogén beindul, a hüvelybe a Lactobacillus csoportba tartozó egészséges baktériumok kolonizálódnak, amelyek tejsavat termelnek. Ez a környezet egyfajta természetes védőfalat is biztosít a baktériumok ellen. 

Ennek ellenére, a hüvely betegségei olyannyira tabuk, hogy még leírni, kimondani is kellemetlen például hogy hüvelygomba. Pedig a vaginával rendelkezők 35%-a élete során tapasztal bakteriális hüvelyfertőzést (BV), hüvelygombát pedig életük során 4-ből 3-an. Úgyhogy szinte univerzális “élmény”, amiről ugyanolyan könnyen kellene tudnunk beszélni, mint egy gyomorrontásról. Senki nem találja kínosnak, hogy elmenjen a patikába fájdalomcsillapítóért, de egy hüvelyi fertőzés kezelésére mégis azok a gyakori keresések a googleben, hogy “házi praktikák” meg hogy “elmúlik-e magától”.

Hogyan vehetjük fel a harcot ezen tabuk ellen?

Egy indonéz tanulmány szerint, a szülőknek például hatalmas szerepe lehet a reproduktív egészség tabuinak ledöntésében, ha tudnak nyíltan és nem ítélkezően beszélni azokról a tesi változásokról, amin egy fiatal tini keresztülmegy. Természetesen ez tényleg csak akkor működik ha szülőnek is korrekt információja van adott dolgokról. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a szülőknek szerepet kell játszaniuk a reproduktív egészséggel kapcsolatos tanácsadásban és oktatásban. A gyermekekre nehezedő stressz is csökken, ha az apa és az anya is részt vesz ebben a folyamatban. 

Nyílt kommunikáció, szülők részéről is gyermekkortól, illetve egy iskolákban létező normálisan működő szexuális felvilágosító program nagyban csökkentené az egészségünkkel kapcsolatos tabukat. Na meg persze, az orvosin sem árt, ha a leendő doktoranduszok részt vesznek néhány kommunikációs órán, hogy ne sértsék meg vagy stigmatizálják a pácienseket.

Kinek a felelőssége/kinek van lehetősége tabukat dönteni?

  • egyén
  • tartalomkészítők, influencerek
  • sajtó – hogy írnak, írnak-e egyáltalán?
  • civil szervezetek
  • cégek – reklámokban pl kék folyadék a betéten?
  • törvényhozás, jogalkotás – skót ingyenes betét, menstruációs szabadság. mo: A menstruációs termékek jelenleg 27 százalékos áfakulccsal rendelkeznek, ami az egész világon a legmagasabb, miközben néhány országban akár ingyen is biztosítottak ezek az eszközök.

Források

https://www.linktv.org/shows/trust-docs/taboo-health-issues-around-the-world

https://www.bayer.com/en/news-stories/human-health-should-never-be-taboo

https://theconversation.com/your-vagina-cleans-itself-why-vagina-cleaning-fads-are-unnecessary-and-harmful-88150

https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/miscarriage-loss-grief/miscarriage

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24318170/

Hozzászólás