Transzneműségről beszélgettünk a Transvanilla Egyesülettel

Régóta hiányoljuk a transzneműségről szóló diskurzusokból, vitákból a tényleges érintettek nézőpontját. Ezért meghívtuk a Transvanilla Transznemű Egyesület képviselőjét, Ármint egy podcast epizódba, amiben transzpozitív álláspontból beszélgettünk többek között a transznemű emberek helyzetéről a világban és Magyarországon, a transzneműek mosdóhasználatát övező félelemkeltésről, a nemi megerősítő beavatkozásokról, elfogadó nyelvhasználatról, sőt még a “nemváltó óvodásokról” is. 

Ha pedig hallgatnád a beszélgetést, akkor kattints az alábbi lejátszóra:

Transzvanilla egyesület munkássága

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2011. november 20-án alakult meg, egy korábbi online segítő közösségből. A Transvanilla egy olyan szervezet, amely az élet minden területén képviseli a transz, a gender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit, és támogatja ezeket a közösségeket. Céljuk egy olyan Magyarország létrehozása, ahol ezek az emberek elfogadottak és láthatók a társadalomban. Ennek érdekében jogi, orvosi és társadalmi változásokat kívánnak elérni, hogy javuljon a transz, a gender-nonkonform és az interszex emberek mindennapi életminősége.

Fogalmak: Transznemű, nem bináris, interszex?

Sokan nincsenek tisztában, hogy a fent említett szavak valójában mit is jelentenek. Az összezavarodás elkerülése érdekében, tekintsük meg mit takarnak ezek a fogalmak.

Transznemű (transz): A transzneműség a születéskor kijelölt társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szex) eltérő önazonosítás vagy kifejezés.

Nem bináris: A nem bináris emberek olyanok, akik nem azonosulnak vagy nem azonosulnak kizárólagosan a hagyományos férfi vagy női nemmel. Ők azok, akik más nemi identitást képviselnek, és ez lehet például a nemek közötti spektrumban való helyezkedés vagy egyedi nemi identitás. A nem bináris embereknek különböző identitásai lehetnek, például genderqueer, genderfluid, agender stb.

Interszex: Az interszex emberek olyanok, akiknek fizikai nemi jellemzőik vagy biológiai nemi vonásaik nem illeszkednek egyértelműen a férfi vagy női kategóriákba. Interszexuálitásról akkor beszélünk, ha a genetikai nem, valamint a nemi szervek és a másodlagos nemi jellegek között ellentmondás észlelhető. Fontos megjegyezni, hogy az interszex nem ugyanaz, mint a transznemű, mivel az utóbbi az identitásukkal kapcsolatos, míg az interszex a biológiai vonatkozásokra utal.

Ezek a fogalmak a nemek és nemi identitás sokszínűségét tükrözik, és fontos, hogy megértsük és tiszteletben tartsuk az emberek saját identitását és azonosságát.

Mi az a tranzíció?

A tranzíció a transznemű emberek esetében az a folyamat, amely során valaki megváltoztatja nemi identitását vagy neméhez kapcsolódó fizikai jellemzőit. A tranzíció célja az, hogy az egyén azzá válhasson, akinek érzi magát, és azonosulhasson a választott nemi identitásával.

A tranzíciónak többféle módja lehet, ami egyén személyes preferenciáitől és szükségleteitől függ. A tranzíciós folyamat tartalmazhat pszichoterápiát, hormonkezelést, műtéteket de társadalmi tranzíciót is. A hormonkezelés segíthet a test fizikai vonásainak közelebb hozásában a választott nemi identitáshoz, míg a műtétek, mint például a mellnagyobbítás vagy nemi szervműtétek, radikálisabb változásokat hoznak létre.

Fontos megjegyezni, hogy a tranzíciós folyamat egyéni, és nincs egyetlen helyes módja annak, hogyan ismeri fel valaki a saját nemi identitását vagy hogyan dönt a tranzíció mellett. A tranzíció hosszú és komplex folyamat lehet, és sok ember a közösségben pszichológiai és társadalmi támogatást keres, miközben végighalad rajta. A célja mindig az, hogy az egyén azzá váljék, aki valójában, és elfogadást és boldogságot találjon az új nemi identitásában.

Transz zászló. Forrás: https://www.pointofpride.org/blog/the-history-of-the-transgender-flag

Milyen nehézségekkel kell ma Magyarországon szembenézni a transz embereknek?

Magyarországon, mint más országokban is, a transz embereknek számos nehézséggel kell szembenézniük a mindennapi életben. Csak, hogy néhány példát említsünk:

Társadalmi előítélet és diszkrimináció: A transz emberek gyakran szembesülnek társadalmi előítélettel és diszkriminációval. Ez megnyilvánulhat a munkahelyeken, az oktatásban, az egészségügyben és más területeken.

Jogi korlátozások és hiányos védelem: A jogi keretek Magyarországon nem mindig biztosítják a megfelelő védelmet a transz embereknek. Például a nemváltoztatás és névváltoztatás jogi procedúrája lehet bonyolult és nehézkes. Az azonos nemű házasság nem engedélyezett Magyarországon, és a transz személyek jogi státusza is kérdéseket vet fel.

Mentális egészségügyi kihívások: A transz embereknek magasabb a kockázata a mentális egészségügyi problémáknak, beleértve a depressziót és az öngyilkossági gondolatokat. Az elutasítás és az előítélet súlyos hatással lehet az érzelmi és mentális jólétre, főleg akkor, ha úgy érzik, hogy a társadalom nem befogadó velük szemben.

Nemi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés: A transz emberek gyakran nehézségekbe ütköznek, amikor megpróbálnak hozzáférni az egészségügyi szolgáltatásokhoz, például hormonkezeléshez.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a transz közösség Magyarországon is aktívan harcol jogaik megvédésének és a társadalmi elfogadás érdekében.

Hol tud transz témában bővebben tájékozódni?

A Transzvanilla egyeselüt oldalán rengetek hasznos információt megtalálhatnak azok, akik érdeklődnek vagy valamilyen módon érintettek a témában. Csatolunk néhány hasznos linket nektek:

https://transvanilla.hu/

https://www.youtube.com/c/transvanilla

https://www.instagram.com/transvanilla.official/

https://www.facebook.com/transvanilla

Egyéb hasznos források:

https://transvanilla.hu/a-rainbow-map-szerint-az-lmbti-emberek-helyzetet-erinto-pozitiv-valtozasok-elvonalaban-vannak-europaban-transz-es-interszex-emberek-jogai

https://theswaddle.com/all-the-arguments-you-need-to-address-transphobia/#

https://www.gendergp.com/what-is-the-transgender-suicide-rate/

https://theswaddle.com/gender-affirming-surgery-improves-mental-health-for-transgender-folk-study-confirms/

https://www.hrc.org/resources/myths-and-facts-battling-disinformation-about-transgender-rights

https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/no-link-between-trans-inclusive-policies-bathroom-safety-study-finds-n911106

https://www.thepinknews.com/2018/12/07/anti-trans-group-bathroom-predator-myth/

https://transvanilla.hu/transz-kisokos

Hozzászólás