50km diéta kihívás (I)

Hétfő óta tart a @marombudapest 50 KM kihívása, amiben mindketten részt veszünk – csak a lakóhelyünk 50 km-es körzetében készült élelmiszert próbálunk venni és fogyasztani, hogy megismerjük a helyi termelőket és a kisebb, fenntarthatóbb lehetőségeket a nagy áruházak import áruja mellett. Az alábbi naplóbejegyzés szerű blog cikk Eszter élményeit tartalmazza, aki elsősorban Veszprém és környékéről próbálta beszerezni a főzéshez szükséges hozzávalókat.

Hétfő (szeptember 19):

Az előző hétvégi szülinapozások után még tele volt a hűtő, úgyhogy szerencsére vásárolnom nem kellett. Sok képet nem is sikerült csinálnom ma, de a növényi tejhez mindhárom kávémnál ragaszkodtam.

Kedd (szeptember 20):

Reggelire friss kuglóf volt, (még mindig Sopronban), sajnos nem én csináltam így az alapanyagokkal nem teljesen vagyok tisztában. Ebédre viszont már hazaértem, és Tihanyban az Echo Restaurant & Cafe -ban ettünk. A levendulás gin & tonic Tihanyi alapanyagokból készült, és a bécsi szelet is magyar húsból lett előállítva! Vacsorára sajtos meleg szendvics volt terítéken, és jobb napokat látott banánból készült turmixot is összedobtam, amibe még a kertünkből szedett és lefagyasztott ribizli meg málna is ment. Tudom, hogy a banán nem kifejezetten magyar gyümölcs, de nem akartam kidobni.

A nagyon finom tihanyi gin & tonic (a fotót Eszter készítette)

Szerda (szeptember 21):

A szerdai nap szintén szülinapozással telt, így nehéz volt tartani az 50km-t de napi kihívás, azaz, hogy húsmentes napot tartsunk az szerencsére sikeres lett.

Csütörtök (szeptember 22):

Ma délelőtt már el kellett mennem boltba néhány dologért. Mostanában szoktunk rá, hogy kiválasztunk 3-4 receptet, és azokhoz vásároljunk be, így csökkentve a fölösleges boltozásokat és a fölösleges termékek megvásárlását. A receptekhez megnéztük mi volt itthon, és természetesen csak azok a termékek kerültek a listára, amik nem voltak a spájzban megtalálhatóak. Először a veszprémi piacra vezetett az utunk, ahol helyi termelőktől vettünk zöldséget/gyümölcsöt és tojást (alma, krumpli, borsó, őszibarack, szőlő, répa stb).

Néhány gyümölcs a piacról! Az almákat mivel kidobásra vártak, olcsóbban adták, és tökéleteseket voltak az almás palacsintába! (képet Eszter készítette).

Illetve, ellátogattunk egy csomagolás mentességre törekvő boltba is, ami számomra nagy meglepetés volt, hiszen nem is tudtam, hogy Veszprémben létezik ilyen. Ott vettünk rizst, tésztát, és lencsét, babféléket (a rizs nem 50-kms volt ☹). A bolt neve feltöltő pont (https://feltoltopont.com/ )! Erről elfelejtettem képet csinálni, de linkelem az instagram oldalukat: https://www.instagram.com/feltoltopont_veszprem/?hl=hu

Péntek & Szombat & Vasárnap (szeptember 23-25):

Ezeket a napokat baráti találkozások, evések & ivások tarkították, ahol sok nem 50-km-es termék is lecsúszott. Azért egy brassóit és almás palacsinát, és chilis babot is sikerült készíteni a piacon megvásárolt termékekből.

Nehézségek:

 • Megtalálni azokat a helyeket ahol helyi termelőktől lehet vásárolni. Jó pár kattintásba telt a csomagolás mentes boltot is megtalálni, tehát aki időhiányban szenved annak az 50km-s kihívás nehéz lehet.
 • Sok ajánlás amit kapta, nem feltétlenül Veszprémben, hanem inkább a Balaton parton található, ami nem egy hatalmas távolság de ha tömegközlekedéssel szeretne valaki lejutni, azért az pár órát igénybe tud venni.
 • Ha az ember étteremben eszik/iszik akkor máris ezerszer nehezebb tartani az 50-km-t.
 • Rengetek olyan fűszer ás szósz (pl.: szója szósz), amit rendszeresen használok a főzéshez nem terem meg 50km-n belül, úgy gondolom nehéz lesz ezekhez fenntartható alternatívát találni.

Amit sikerült tartanom:

 • Növényi tej fogyasztása egész héten!
 • Idény zöldség/növény vásárlása
 • Csomagolás mentességre törekvés

Jövőheti kihívások magamnak:

 • Mindenképpen szeretnék még több a környéken lévő termelőt felfedezni, hiszen kaptam pár jó tippet a piacon, illetve a ismerősöktől is.
 • Szeretnék magamnak zabtejet készíteni otthon, hiszen így nem kéne boltba megvenni azt is.
 • A héten elvileg a kertünkben lévő szőlő is megérik, abból pedig lehet a finom szőlő lekvárt készíteni.
 • Több képet csinálni!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: