Miért fontos a pénzügyi műveltség, tudatosság fejlesztése?

Egy pénzügyek által vezérelt világban, mint ahogy a miénk is, a pénzügyi műveltségre sokan úgy tekintenek, mint alapkompetencia. Ha azonban ez a fajta műveltség valóban alapkompetencia kéne, hogy legyen, akkor azt fejleszteni is kellene, amire sajnos még nem látunk akkora kínálatot, mint amire valójában szükség lenne. Magyarországon nem túl jellemző a pénzügyi műveltség, amit az OECD nemzetközi kutatása is kimutatott. Az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) 26 országból 125 000 embert kérdezett meg pénzügyi szokásairól, például mennyire tud az alany felépülni pénzügyi visszaesésekből, rendelkezik e tartalékokkal, okoz e számára stresszt a pénz, fizetés és költekezés. Mi 12,3 pontot szereztünk az összesen 60 pontból de a világátlag is mindössze 12,7 pont. Ez azt jelenti, hogy nem csak mi magyarok, hanem globálisan szinten sokan nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan is kell bánni a pénzügyekkel.

A táblázat az OECD tanulmányban található meg.

A megfontolt döntések meghozatalához, fontos hogy tájékozottak legyünk pénzügyileg, és fel tudjuk mérni azokat a szogáltatásokat, amik közelebb visznek minket az anyagi céljainkhoz.  A pénzügyi ismeretek azért is fontosak, mert a pénz az ember életének szinte minden aspektusát lefedi. Kapitalista társadalomban élünk (sajnos vagy nem sajnos), ezért mindenki számár hasznos lehet, ha minél több pénzügyi ismeretet tulajdonít el.

Hogyan fejleszthető a pénzügyi műveltség?

Mi, a Nemazért de podcast csapata sem vagyunk pénzügyi guruk, de úgy gondoltuk érdemes megosztani néhány podcastot, youtube csatornát, vagy weboldalt, ahol ingyen, hasznos információhoz lehet hozzájutni, ha valaki szeretné pénzügyi ismereteit bővíteni vagy megalapozni.

Kép: imgflip.

Erstemarket.hu – Így kezd el blogon található cikkekben olvashatsz majd befektetésekről, az infláció kezeléséről és még a korai nyugdíjbavonulásról is.

The Financial Diet csatorna YT-n, különösen a “The Dos And Don’ts Of Prepping For A Recession” epizód

Petró István – Befektetések Podcastja főleg befektetésekkel kapcsolatos témákat dolgoz fel.

Aranytojás blog oldalon tanulhatsz majd nyugdíjrendszerről, befektetésekről és a diákhitelről is.

HOLD blog oldalon is rengetek kategória közül választhatsz, például az ingatlanokról, a befektetésekről, a devizákról vagy akár kripto valutákról is.

Ha pedig érdekel a pénzügyi szorongással kapcsolatos epizódunk, itt megtalálod:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: