Modernkori boszorkányság: Mi is az a Wicca vallás?

A boszorkányokról és a boszorkányságról szóló mesék már egészen pici korunk óta körülvesznek minket – legalábbis a gyerekkönyveim egy jelentős hányada tartalmazott legalább egy boszorkány karaktert, általában seprűn ülve. Nemcsak a gyerekkönyvek, de a popkultúra is igazán megkedvelte ezt a témakört. Halloween környékén pedig alig lehet úgy Netflixen néznivalót választani, hogy valami boszis dolog ne libegjen be varázslatosan a képernyőre. 

Azonban, sokszor a popkultúra is összekeveri a boszorkányság, wicca, illetve pogányság fogalmát, holott van különbség ezek között. A továbbiakban igyekszem kibogozni ezt az igen össze-vissza kuszált fonalat, és eloszlatni a mítoszokat a wicca vallással kapcsolatban.

Kép: Pinterest @urban.folkwitch

Wicca, boszorkányság vagy pogányság?

“Minden wicca boszorkány, de nem minden boszorkány wicca. Minden wicca pogány, de nem minden pogány wicca. Néhány boszorkány pogány, de vannak akik pogányok és nem boszorkányok. “

Patti Wigington

A pogányság egy gyűjtőfogalom, amelyet számos különböző földi vallásra használnak. A wicca ezen címszó alá tartozik. A wicca a boszorkányság hagyománya, amelyet Gerald Gardner hozott a nyilvánosság elé az 1950-es években. Sok vita folyik a pogány közösség körein belül arról, hogy a wicca valóban ugyanaz a boszorkányság, mint amit az őseink gyakoroltak. Ettől függetlenül sokan felváltva használják a wicca és a boszorkányság kifejezéseket.

A wicca egy modern, természetközpontú vallás, amelynek alapjai sámáni őseink hajdani szokásaiban gyökereznek. Gyakorlói, akik magukat wiccának nevezik, rituális imádattal és a természettel való egyensúly melletti elkötelezettséggel tisztelik a természet éltető és életfenntartó erejét. A wiccát technikailag újpogány vallásnak minősítik, bár nem minden wicca azonosítja magát pogánynak – és sokan, akik pogánynak vallják magukat, nem wiccák.

A wicca vallásból hiányzik a formális intézményi struktúra (pl.: templomok), és nagyobb hangsúlyt fektet a rituális és közvetlen spirituális tapasztalatokra, mint a hitre. Ezért is van az, hogy a wiccához köthető emberek a vallás gyakorlóinak, nem hívőinek mondják magukat. A wiccáknak egyetlen mindenek felett álló szabálya van: „Ne bánts senkit, és tégy, ahogy akarsz”, és nincs egyetlen vallási szövegük sem, amelyből hiedelmeket merítenének. A legtöbb wicca egyedül “gyakorol”, és szabadon alakíthatja ki saját egyedi gyakorlatait.

Számos ember van, aki boszorkánynak tartja magát, de nem feltétlenül wicca vagy akár pogány. Jellemzően olyan emberekről van szó, akik az “eklektikus boszorkány” kifejezést használják. Sok esetben a boszorkányságot egy vallási rendszert kiegészítő készségkészletnek tekintik.

A wicca mint spirituális irányzat a 21. században

Bár sok wicca azt állítja, hogy ősi kultúrákból merít ihletet, például a kereszténység előtti angolszász és kelta hagyományokból, korunk igazán népszerű vallásává is vált egyben. A wicca vallás vonzó lett a feministák és a fiatalok körében, hiszen a wicca vallás a természetre tekint úgy, mint isten, ami rezonál a növekvő környezeti aggodalmakkal.

Kép: Pinterest @greenwithcliving

A legtöbb wicca gyakorló rendszeresen használ mágikus rituálékat, amelynek segítségével egy olyan energiamezőhöz kapcsolódnak, ami szerintük mindenkit körülvesz. A mágikus rituálékat gyógyításra, vagy akár új otthon vagy munkahely felkeresésére is használják. Fontos annak hangsúlyozása, hogy a mágikus rituálék semmi szín alatt nem okoznak kárt. A wicca vallás gyakorlói úgy tekintenek a mágiára, mint egy ösztönző eszközre, ami elősegíti az önmegvalósítást és a spirituális ébredést.

Források

https://study.com/learn/lesson/wicca-religion.html
https://www.britannica.com/topic/Wicca
https://theconversation.com/what-is-wicca-an-expert-on-modern-witchcraft-explains-165939
https://www.learnreligions.com/wicca-witchcraft-or-paganism-2562823

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: