A ’Basic Bitch’ jelenség

’being like other girls’ a mai világba a legrosszabb dolog, amit egy nő tehet… ‘

A “basic bitch”-et senkinek nem kell bemutatni: ő a minden trenddel azonosuló, UGG csizmás, messy bun-os, pumpkin spice latte imádó, mindent is Instagramra feltöltő tömeglány. A jelenség még 2009-ben terjedt el a köznyelvben, de előtte is jelen volt az amerikai hip-hop kultúrában. 

Inkább hallgatnál, mint olvasnál? A basic bitch jelenségről podcast adásban is beszámoltunk – kattints az alábbi lejátszóra, és hallgass bele a beszélgetésbe:

Forrás: Pinterest

Basic Bitch jelenség és fehér kultúra

Mint ahogy egy Buzzfeed cikk rámutat, a „basic bitch” egy olyan szleng, amit elsősorban a fekete közösség használ. Az eredeti szóhasználatnak semmi köze nem volt a középosztálybeli fehér nőkhöz. Ehelyett a basic bitch, mint sok más ami általánossá válik a mainstream (fehér) kultúrában, a fekete kultúrából ered. A kifejezés eredetileg negatív konnotációval rendelkezett, ugyanis az önimádó, unalmas nőket jellemezték basic bitch-ként.

A 2010-es évek elején, amikor a fehér kultúra átvette a kifejezés használatát, azonban már menőnek számított basic bitch-nek, azaz tucatlánynak lenni, ugyanis ez trendi volt. A szó egy átlag fiatal lányt írt le, aki otthon van a popkultúrában és követi a divatot, röviden, szereti a népszerű dolgokat, amiket több ezer másik ember is szeret. Egy basic bitch legnagyobb bűne az, hogy azt fogyasztja, amit más fehér nők is fogyasztanak. A szót alapvetően egy fehér nő jellemzésére használjuk manapság, mivel a fogalom a fehér női szokásokat veszi alapul.

Basic bitch-nek lenni privilégium?

A basic valójában nem a Pumpkin Spice Latte-ról, a cottagecore lakberendezésről, vagy az Ugg csizmákról szól. Ezek csak trendek. A ’basic-ség’ a mindennapi világhoz fűződő kulturális termeléséről és fogyasztásáról szól.

Basic-nek lenni kiváltság. Privilégium, ha azért kritizálnak, mert a norma része vagy fehér nőként. Ez egy olyan kiváltság, ami sok nőnek azért nem adatik meg, mert nem teljesítik az eléjük felállított feminin követelményeket. Továbbá, a basic bitch kifejezés erősen összefügg a társadalmi-gazdasági kiváltságokkal. Az ember nem lehet basic anélkül, hogy ne tudja megengedni magának ezeket a kapitalista kiváltságokat.

Kép: Pinterest

Basic nők vs basic férfiak

A kritikus szemlélet arra vonatkozólag, hogy hogyan öltözködnek a nők, mit néznek, olvasnak, fogyasztanak és a többi és a többi, elavult, és a női elnyomásra fókuszáló tendenciákat erősíti.

Érdekes, hogy a focimeccset néző férfiak milliói nem basic-ek; ők csak szeretik a focit. Azok a férfiak, akik hetente több órát töltenek az edzőteremben nem egy trendet követnek, hanem törődnek az egészségükkel. A férfiak nem lehetnek basic-nek titulálva, mert ők férfiak.

Természetesen, a fehér, cisz férfiak megpróbálhatnak azzal érvelni, hogy őket is érik negatív sztereotípiák. És nem is tévednek, hiszen rengetek negatív módon lehet a férfiak önbecsülését is befolyásolni a patriarchátus által kreált sztereotípiákkal. Például a „fiúk nem sírnak” vagy a „man up” kifejezések az érzelmességet és a férfiasságot két összeegyezhetetlen dolognak tartják.

“Szerintem úgy általában lehet a férfiaknak sírni, mármint tőlem tegyék, de én konkrétan nem szoktam megengedni magamnak”.

Cikk: Femina (https://femina.hu/kapcsolat/a-ferfiak-nem-sirnak/)

Lezáró gondolatok

A basic szó egy sztereotípiát is rejt magában, és mint a sztereotípiákat általában, megpróbáljuk őket eltávolítani magunktól “én más vagyok, nem tartozom ide / I am not like other girls” ezzel is hangsúlyozva azt, hogy mi milyen különlegesek vagyunk.

Hiszen ’being like other girls’ a mai világba a legrosszabb dolog, amit egy nő tehet… (remélem a szarkazmusom átjön így is). Ebben az undorban azonban sajnos nincs semmi különös; az a kifejezés, hogy valaki „basic”, csak a nőgyűlölet evolúciója és más emberek rossz irányú megítélése. A népszerű dolgok általában okkal népszerűek; nem kell úszni a tömeggel, de nem is kell megbélyegezni azokat, akik szeretik a basic dolgokat.

Kép: Ella Byworth for Metro.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: