Elon Musk szerint is eljött a feltétel nélküli alapjövedelem ideje

Elon Musk, a Tesla CEO-ja pár hete állt ki a feltétel nélküli alapjövedelem mellett, hangsúlyozva, hogy a hamarosan robotok veszik át a fizikai munkák nagy részét – sőt, maga is egy ilyen roboton dolgozik éppen.

Musk egy mesterséges intelligenciáról szóló előadáson jelentette be, hogy a cég egy úgynevezett “Tesla Bot”-on dolgozik – egy olyan roboton, ami az emberek helyett elvégezné az unalmas, repetitív, vagy éppen veszélyes feladatokat, írja a Business Insider.

A technológia fejlődésével és a robotizáció terjedésével egyre inkább visszatérő téma, mi lesz azokkal az emberekkel, akik jelenleg ezeket az unalmas és/vagy veszélyes munkákat űzik. Elon Musk szerint a jövőben a fizikai munkavégzés személyes döntés kérdése lesz. De mielőtt bárki a luddizmus felé fordul és géprombolásba kezd, a Tesla-vezér hozzátette: pontosan emiatt van szükség egy garantált, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére.

A Tesla Bot még nem vette át az irányítást, de más iparágakban már valósult meg olyan automatizáció, ami kiváltotta ez emberi erőforrást. Munkavállaló-hiánytól küzdő éttermekben például QR-kódos megoldással juttatják el a menüt a vendégekhez pincérek helyett, de a Gyermelyi tésztagyárban is dolgoznak önvezető targoncák, Párizsban pedig kizárólag robotokat alkalmazó pizzázó nyílt nemrég.

Az elterjedt reakció arra, ha valaki félti robotokkal kiváltható munkáját, hogy át- vagy továbbképzéssel értékes munkaerő maradhat, vagy hogy a robotokat is karban kell majd tartania valakinek. Musk az alapjövedelem támogatásával ennél tovább lépett azzal, hogy az alapjövedelem mellett tette le a voksát (vajon az általa vizionált garantált alapbérből futná a termékeire is?).

Az alapjövedelem gondolatáról, lehetőségeiről a Nem azért, de… podcastban mi is beszámoltunk. Ha érdekel, mire jutottunk, hallgass bele az adásba bármelyik podcast appon keresztül, vagy indítsd el a lejátszást itt:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: