Sátánizmus valójában: gyerekeket véd, nőjogokat biztosít a Sátán Temploma

A Nem azért, de… podcast 6. epizódjában bemutattuk a sátánizmus, mint modern vallás elterjedését. Ennek kapcsán ismertettük a ma legnépszerűbb sátánista egyház, a Sátán Temploma (The Satanic Temple, röviden TST) működését, amely a Sátán alakját a szkepticizmus, személyes autonómia, a hatalom elleni fellépés, a társadalmi elvárások megkérdőjelezésének metaforájaként használva lép fel és kampányol politikai ügyek mellett.

A szervezet és annak tagozatai folyamatosan az Ördög ügyvédjét játszva kampányolnak a vallási képmutatás ellen és a vallási pluralizmus mellett. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a törekvéseik közül, de a Sátán Temploma honlapján még többről olvashattok.

Ha érdekel a Sátán Temploma, annak kampányai, és bővebben a sátánizmus, mindenképp hallgasd meg a teljes epizódot:

A Sátán Temploma kampányai

After School Satan

Iskola utáni program, ami azért jött létre, hogy alternatívát kínáljon a keresztény evangélista napközikre (mint például a Good News Club) az állami iskolákban.

Lucien Greaves, TST társalapító áll egy kivetített After School Satan felirat és logó előtt.
TST alapító Lucien Greaves bemutatja az After School Satan iskola utáni programot (Forrás: Washington Post)

Az After School Satan klubokban nem végeznek hittérítő tevékenységet és nem akarják a gyerekeket bevonni a sátánizmusba, a céljuk a körülöttünk lévő világ iránti szabad érdeklődés felkeltése a gyerekekben és racionális gondolkodás kultiválása. Babonáktól mentes programot vezetnek, ahol játékos projektekkel segítenek a gyerekeknek megérteni mit és hogyan tud a világról a tudomány (After School Satan – TheSatanicTemple.com).

Választás szabadságához való jog

A saját tested feletti autonómia szentsége nevében, és a tudomány aktuális állása alapján a Sátán Temploma vallásilag kifogásolja az Amerikai Egyesült Államok több államában bevezetett, az abortuszhoz való hozzáférést nehezítő törvényeket. Azt mondják: a vallásuk kimondja, hogy mindenkinek joga van rendelkezni a teste felett, így az abortuszt ellehetetlenítő rendelkezések korlátozzák a TST híveinek vallásszabadságát.

A Sátán Temploma jogi precedensekre (lásd: Hobby Lobby precedens) hivatkozva teszi lehetővé a tagjainak, hogy orvosilag felesleges, tudománytalan gyakorlatok, például kötelező várakozási időszak és elrettentő videók megnézése nélkül férhessenek hozzá abortuszhoz (Religious Reproductive Rights – TheSatanicTemple.com).

Protect Children Project

“Az egyén teste sérthetetlen, fölötte csak maga az egyén rendelkezhet” – nagyjából így fordítható a TST azon tanítása, amire hivatkozva nemcsak az abortuszellenes jogalkotás, de a gyerekek állami iskolában történő testi fenyítése ellen harcol a Sátán Temploma.

Fénykép egy TST óriásplakátról, "Soha többet ne üssenek meg az iskolában. Gyakorold a vallásos jogaidat" felirattal a Sátán Temploma logója mellett.
Protect Children Project óriásplakátja (Forrás: Reddit)

A Protect Children Project olyan államokban élő gyerekeknek segít, ahol még legális az állami iskolákban a testi fenyítés, magányos elzárás, fizikai korlátozás, vagy az illemhelyhez való hozzáférés korlátozása, mint büntetőeszköz. Az érintett diákok online jelentkezhetnek, és a TST felveszi a kapcsolatot a nevükben az iskolával. Értesítik az intézményt, hogy a testi fenyítés és hasonló gyakorlatok szembemennek a diák vallásával (így vallásszabadságában korlátozzák, ha továbbra is alávetik ezeknek), és szükség esetén jogi lépéseket tesznek a diákok alkotmányos jogainak védelmében (Protect Children Project – TheSatanicTemple.com).

Grey Faction

Az 1980-as években futótűzként terjedtek az összeesküvés-elméletek szörnyű bűnöket elkövető sátánista szekták létezéséről. Ez gerjesztette a Sátáni Pániknak nevezett, hosszú évekig tartó tömeghisztériát. A helyzetet kihasználva az 1980-as, 90-es években több pszichológus és terapeuta (úgynevezett “conspiracy therapists“) kizsákmányolta a betegeit: az “elnyomott emlékek előhívására” szolgáló, orvosilag megkérdőjelezhető gyakorlatokkal nyomást gyakoroltak a hipnózis alatt álló paciensekre, hogy hamis emlékeket fabrikáljanak. Ezek az – utólag bizonyítottan kitalált – “elnyomott emlékek” általában sátáni rituálékról, kínzásról, áldozatokról számoltak be.

A Sátán Temploma szervezete, a Grey Faction azért küzd, hogy felszámolja ennek a káros időszaknak a gyökereit, amelyek a mai napig hatással vannak a pszichológiai gyakorlatra és a mentális egészség területére. A Grey Faction önkéntesei között találhatunk újságírókat, terapeutákat, pszichológusokat, kutatókat, és a fent leírt áltudományos kezelések túlélőit is.

Egy férfi tart egy táblát, amin angol felirat olvasható, jelentése kb "máglyára az áltudományokkal, nem a boszorkányokkal"
“Máglyára az áltudománnyal, nem a boszorkányokkal!” (Forrás: WBUR.com)

Többek között küzdenek az áltudományok, a megkérdőjelezhető pszichológiai kezelések ellen, edukálnak a Sátáni Pánikról és az elnyomott emlékekről elérhető valódi, orvosilag helytálló anyagokat terjesztenek. Felkutatják a jelenleg is praktizáló, az emberek félelmeit és hiszékenységét kihasználó, összeesküvés-elméleteket terjesztő “conspiracy theorist“-eket, és riasztják róluk az Amerikai Pszichológiai Társaságot (Grey Faction – TheSatanicTemple.com).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: