Koronavírus konteók: útmutató a járványról szóló összeesküvés-elméletekhez

Az elmúlt egy évben nem lehetett úgy felmenni az Internetre vagy beszélgetni valakivel, hogy ne kerüljön szóba a Covid-19 világjárvány. Az új koronavírus kétségkívül az életünk minden aspektusára hatással volt – de még a járványnál is gyorsabban terjedtek az azzal kapcsolatos álhírek, dezinformáció, és összeesküvés-elméletek. Utóbbiak az ártatlan hülyeségtől az egyenesen veszélyes, emberéletet követelőig terjedtek – a Nem azért, de… podcast első adásában ezeket veséztük ki.

De mik is azok a konteók?

Mielőtt a konkrét, Covid-19 betegségről szóló elméletekbe belekezdenénk, fontos leszögezni, mit is értünk konteó (az angol conspiracy theory szóból) vagy összeesküvés-elmélet alatt. Az Európai Bizottság és az UNESCO közös, álhírek ellen harcoló kiadványa így definiálja az összeesküvés-elméleteket:

“Az a hiedelem, hogy bizonyos eseményeket vagy helyzeteket titokban, a színfalak mögül, negatív erők irányítanak.”

Jó öreg barátunk, a Wikipédia, pedig így:

“Olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport, ember áll.”

Fontos elemei az összeesküvés-elméleteknek, hogy kételyt, gyanakvást ébresztenek a hivatalos narratívával szemben, az embereket az összeesküvők csoportjára és a rajtuk átlátó bennfentesekre osztják, bizonyos személyeket vagy csoportokat vádolnak az események irányításával, és valótlanul az sugallják, hogy semmi nem történik véletlenül, minden mindennel összefügg.

Az emberi természetből fakad, hogy fogékonyak vagyunk az összeesküvés-elméletekre: magyarázatot nyújtanak bizonytalan és ijesztő helyzetekre, hamis biztonságérzetet nyújtva.

Hogy ki dől be egy-egy konteónak, nem intelligencia vagy iskolázottság kérdése. A közösségi média hatására pedig hatványozottan gyorsan tudnak terjedni a sokszor káros elméletek.

(Arról, hogy miért ennyire népszerűek az összeesküvés-elméletek, és miért nehéz felvenni velük a harcot, egy külön blogposztban számoltunk be, olvassátok el azt is!)

“Bill Gates áll a járvány mögött”

Egy 2015-ös vancouveri TED előadáson hangzott el Bill Gates szájából, hogy:

“Ha a következő évtizedekben bármi 10 milliónál több embert fog megölni, az valószínű, hogy egy erősen fertőző vírus lesz, nem pedig háború.” (forrás: bbc.com, a mi fordításunk)

A TED Talk akkor is kapott némi médiafigyelmet, a koronavírus pusztítása során azonban nem meglepő módon újra előkerült: több, mint 64 millióan (bbc.com) látták már. Bill Gates, mint hatalommal bíró, híres és gazdag ember, aki mára a közegészségügy arca lett, tökéletes alanya a konteók hívőinek.

A Covid-19 világjárványt és Bill Gates-et összefüggésbe hozó összeesküvés-elméletek a járványról szóló konteók közül a legelterjedtebbek, írja a New York Times. A Zignal Labs kutatása szerint 2020 február és április között 1,2 millió említést kaptak a Gates-ről szóló koronavírus konteók a TV-ben és a közösségi médiában, ami 33%-al több, mint a második legnagyobb elmélet, miszerint az 5G okozza a Covid-19-et. Egy másik statisztika szerint az összes amerikai negyede, és az amerikai republikánusok 44%-a hisz benne, hogy Gates-nek köze van a világjárványhoz.

Bill Gatesről többféle elmélet is terjed. Egyesek szerint ő maga fejlesztette ki és terjesztette el a vírust, hogy meggazdagodjon az oltásokból, mások szerint az oltásokon keresztül akar mindenkit microchipeltetni. Egy bizonyítottan hamis álhír szerint a Bill and Melinda Gates Foundation afrikai és indiai gyerekeken teszteli az oltást, több ezer halálesetet okozva.

Bill és Melinda meglepetésüket fejezték ki, hogy az összeesküvések középpontjába kerültek. Alapítványukon keresztül 300 millió dollárral támogatták a járvány elleni küzdelmet. BBC-nek tett nyilatkozatuk szerint aggódnak, hogy az elméletek visszavetik majd a járvány elleni védekezést, csökkentik az oltási hajlandóságot, és káros hatással lesznek a közegészségügyre.

“Az 5G terjeszti a koronavírust”

A valósnak vélt összefüggések meggyőző ereje állhat az egyik talán legelvetemültebb Covid-19-ről szóló konteó mögött, az új koronavírus terjedése ugyanis egybeesett az új generációs mobilhálózati technológia, az 5G bevezetésével. A vélt korrelációra ráerősített, hogy a Covid-19 kiindulási pontjaként ismert Vuhan az egyike volt az első városoknak Kínában, ahol elérhetővé vált az 5G.

A főleg amerikai oltásellenesek által mémek formájában terjesztett konteónak semmilyen alapja nincs: elektromágneses hálózaton nem tud légúti megbetegedéshez vezető kórokozó terjedni, ráadásul ott is pusztít a Covid-19 ahol az 5G szolgáltatás még nem elérhető, és 5G-s telefontornyok sincsenek. A technológiát egyébként az immunrendszer roncsolásával és rákkeltéssel is vádolják egyesek, szintén alap nélkül: az 5G alacsony frekvenciájú, az emberek számára teljesen biztonságos nem ionizáló sugárzással működik, így pont annyira veszélyes, mint egy távirányító vagy egy mikrosütő. (King’s College London)

A tudományos bizonyítékok azonban nem akadályozták meg, hogy az elmélet fizikai atrocitásokra sarkalljon felháborodott tömegeket. Nagy-Britanniában például legalább 70 mobiltornyot rongáltak meg gyújtogatással, jelentette a Business Insider 2020 májusában. Írországban pedig 5g-ellenesek csoportja egy olyan telefontorony felhúzása ellen tüntetett, ami 5G jelet nem is, csak 2, 3, és 4G-s jelet sugárzott volna (The Sunday Times).

“Az új koronavírus egy biofegyver”

Szintén népszerű elmélet, hogy a Covid-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus nem természetes eredetű, hanem laboratóriumban fejlesztették ki azzal a céllal, hogy biofegyverként használják. De hogy ezt ki tette, az nem teljesen világos – a világ nagyhatalmai ugyanis egymásra mutogatnak a kérdésben.

Mintapéldája az összeesküvés-elméletek politikai célra való felhasználására a biofegyver elmélet, amely táptalaja a kínai-amerikai geopolitikai háború (Portfólió). Több amerikai lap, politikai szereplő, és maga Donald Trump állította, hogy Kína fejlesztette ki a betegséget. A volt amerikai elnök azt is mondta, bizonyítéka van a vírus mesterséges voltáról, ám azt valamiért nem oszthatta meg senkivel. Eközben a kínai sajtó és Kína külügyminisztere is Amerikát vádolták a vírus kifejlesztéséért és az amerikai hadsereget annak Kínában való elterjesztéséért. Más országokban is elterjedt nézet, hogy biofegyver a Covid-19, az orosz sajtó a feszültséget kiélezve Kínát és Amerikát egyszerre vádolta, a Közel-Keleten pedig Amerikát és Izraelt okolták a járványért.

Annak a nézetnek, hogy a vírus egy laboratóriumból került ki, az lehet az alapja, hogy Vuhanban valóban van egy virológiai intézet, ahol denevérekben előforduló koronavírus típusokat vizsgálnak. A SARS-CoV-2 genetikai analízise alapján azonban nem egyezik egyik, a vuhani intézetben vizsgált mintával sem, ráadásul meggyőző a tudományos bizonyíték, ami szerint nem ember alkotta, hanem a természetben jött létre a vírus.

Természetes eredetre utal például a vírus genetikai állománya és felépítése. A világjárványt okozó vírus RNS szekvenciái például hasonlítanak az általában denevéreket megbetegítő vírusokéra, ez az epidemiológiai információ pedig arra enged következtetni, hogy egy denevérekben található vírus fertőzhetett meg egy, a kínai élőállat-piacokon árult fajtát, és onnan került az emberekbe (valami hasonló történt egyébként a 2002-2003-as SARS-vírus kitörésekor is) – írja a Forbes rendkívül alapos, a biofegyver elméletet leleplező cikke.

A vírus felépítése és működési mechanizmusa is természetes eredetére utal: a vírus kinézetre egy középkori buzogányra hasonlít, gömb alakú szúrós tüskékkel (tüskefehérjék), amikkel beleszúrnak a megtámadni kívánt sejtbe. Az erről szóló kutatások szerint ezek a tüskefehérjék olyan hatékonysággal és precizitással támadják meg az emberi sejtek bizonyos receptorait, amelyet a ma ismert technológiával ember nem tudna előállítani (egy alternatív teória szerint akár az is lehetséges, hogy a vírus már hamarabb emberekbe került, és ott évek alatt fejlődött, hogy ezt a pontosságot el tudja érni) (Forbes).

Ráadásul ez a mechanizmus nagyon eltér az általunk ismert, emberekre veszélyes vírusok működésétől. Ha biomérnökök akarták volna előállítani, a Covid-19 jobban hasonlítana egy létező betegségre. Biofegyvernek nem elég kontrollálható és nem is elég halálos a járvány, hiszen 99% a felépülési arány, és még azt sem lehet megjósolni, a fertőzöttek közül ki fog meghalni. A Forbes cikk szerzője szerint az újfajta koronavírus egy biofegyverként valóban bevethető kórokozóhoz képest mint például az anthrax olyan, mint egy csomó kanapé egy csomó rakéta mellett. Persze, az előbbivel is lehet ölni, de nem túlzottan praktikus.

“A Covid-19 egy hoax, nem is létezik”

Az előző, viszonylag önálló konteók után kicsit zavarosabb vizekre evezünk – az alábbi elméletek egymással összefüggésben, valamennyire átfedésben vagy éppen egymással párhuzamosan léteznek, illetve ahány hívő, annyi féle változatban terjednek.

Az egyik ilyen, rengeteg mutációval bíró gondolat, hogy a Covid-19 nem is létezik. Egyesek szerint az egész járvány egy átverés, melynek célja az emberek kontrollálása, szabadságtól való megfosztása. A Twitteren terjedő #ShowYourHospital vagy #FilmYourHospital összeesküvés-elmélet szerint a koronavírus járvány egy jól kidolgozott átverés. Az emberek (főleg Amerikában és az Egyesült Királyságban) arra biztatják egymást, hogy menjenek el a helyi kórházakhoz, és fotózzák vagy filmezzék le azokat. Az üres parkolók, üres kórházak videói “bizonyítják”, hogy a koronavírus nem létezik, hiszen a hírek alapján tele kellene, hogy legyenek a létesítmények (TheConversation.com).

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A videófelvételekre, üres épületekre kiváló magyarázat van: maguk a járványügyi intézkedések. A legtöbb kórházban ugyanis betiltották a látogatást, az orvosok elhalasztották a nem sürgősségi, választható beavatkozásokat, a karanténintézkedéseknek köszönhetően pedig kevesebb a betegség és baleset, kevesebben szorulnak sürgősségi ellátásra. A Járványügyi Központ ráadásul azt tanácsolta a kórházaknak, alakítsanak ki külön, a többi betegtől elzárt betegfelvételi és várakozó részt a Covid-19 tünetekkel érkezőknek, így nem csoda, hogy a nem koronavírusos részen készült felvételeken nincsenek koronavírusosok (TheConversation.com).

Mások szerint a vírus létezik, de az nem olyan komoly, mint a kormány és a sajtó állítja. Szerintük ez csak egy nátha vagy megfázás, a magas halálozási számokat pedig felfújták. Az Alliance for Science cikke szerint ez az elmélet veszélyes: az USA-ban, a UK-ben, és máshol is vezetett lezárásellenes tüntetésekhez, a kétkedők pedig a maszkviselést és a társasági távolságtartást is feleslegesnek tartják, így közvetlenül hozzájárulnak a vírus terjedéséhez és lassítják a világjárványból való kilábalást.

Ez a veszélye annak a szélsőjobboldali Amerikához köthető elméletnek is, miszerint a halálozási adatokat mesterségesen fújja fel az állam. Egy bizonyos Dr Annie Bukacek YouTube videóján keresztül jutott el sokakhoz ez az elmélet. A videóban Bukacek fehér köpenyben beszél meghamisított halotti bizonyítványokról, ám az állításai teljesen megalapozatlanok. Kis utánajárással kiderül, hogy Bukacek egy szélsőjobboldali oltásellenes, abortuszellenes aktivista, a halálozási arány felfújására pedig semmilyen bizonyítéka sincs – ha valami, akkor aluljelentettek a számok.

Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) részletes információt publikált a honlapján, magyarázatul a Covid-19-hez kapcsolód túlzott halálozásról, amely itt olvasható, ám a konteó és az általa előidézett, maszk- és korlátozásellenes hozzáállás továbbra is terjed.

Ide sorolható továbbá az az anti-vax körökből eredő összeesküvés-elmélet is, aminek tárgya a konteók visszatérő főszereplője: a Big Pharma, azaz a nagy gyógyszergyártó cégek. Eszerint a gyógyszergyártók direkt betegítenek meg minket, hogy aztán profitáljanak belőle. Érdekes módon azonban aki valóban profitál, azok az elméletet terjesztő kuruzslók, akik mindenféle drága csodavitaminokat és egyéb készítményeket árulnak, amelyek állításuk szerint gyógyítják a koronavírust. Nemcsak azért veszélyesek ezek a konteók, mert a kamu termékeikkel pénzügyileg megkásorítják azokat, akiket sikerül bepalizni, de azért is, mert a sok forrásból érkező, egymásnak és főleg a modern orvostudománynak ellentmondó álhírekkel csökkentik az emberek bizalmát és kételyeket keltenek fontos megelőző intézkedésekkel, vagy éppen a valóban hatékony oltásokkal szemben. Ez megnehezíti a járvánnyal szembeni védekezést, meghosszabbítja annak megoldását, és emberéletekbe kerül. 

“A deep state a koronavírussal dönti meg Trump hatalmát”

Egyesek szerint az újfajta koronavírust az amerikai “deep state”, azaz Amerika elitjéből álló úgynevezett “mélyállam” (politikát kontrolláló háttérhatalom) a Trump elnökség aláásására és megdöntésére használja fel. Erre maga Trump utalt, amikor meggyanúsította az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletet (FDA), hogy direkt lassítják a vakcina és potenciális gyógyszerek tesztelését, hogy azok csak a novemberi választások után legyenek elérhetőek.

Az igazság az, hogy senki nem lassított semmit. Trump egy álhíreken és dezinformáción alapuló, összeesküvés-elméleteket terjesztő válságkezelést folytatott, majd egészségügyi szakértők és az FDA tanácsa ellenére, saját kútfőből ígérte meg augusztusban, hogy lesz vakcina még a választás előtt. Eközben a kormány top járványügyi szakértője Dr Anthony Fauci óvatos optimizmussal 2021 elejére látta elérhetőnek a tömeges oltás megkezdését.

A volt amerikai elnök aggályos kijelentéseit az Associated Press, az USA legrégebbi és legnagyobb non-profit hírügynöksége is tényellenőrizte, olvassátok el ide kattintva.

“Az oltással microchipet tesznek az emberekbe”

Hiába érkezett meg végre a koronavírus elleni oltóanyag, a vakcinákról szóló konteók gyorsabbak voltak, és kétségkívül sok embert behálóztak. Az interneten terjedő hamis információk, álhírek, és oltásellenes propaganda hatására sokan aggódnak az oltás hatékonysága, lehetséges mellékhatásai miatt, vagy éppen nem értik, hogy készülhetett biztonságos vakcina ilyen rövid idő alatt.

A jogos kérdések mellett azonban terjednek a valóságtól elrugaszkodott elméletek is – például, hogy a vakcinával az emberek követésére alkalmas microchipeket ültetnek majd belénk. Ez az elmélet nemcsak azért kétséges, mert jelenleg nem létezik olyan technológia, ami ezt lehetővé tenné, de problémát vet fel, hogy többféle, más kutatócsoport, más ország, és más cég által előállított oltás készül, nehezen megjósolható, ki melyikből fog kapni.

Ráadásul aki ezeket a teóriákat a mobiltelefonján olvassa és osztja meg, az már most, teljesen önszántából egy nyomkövetőt cipel magával mindenhová – miért fáradna bárki is olyan nehézkes és körülményes nyomkövetéssel, mint egy jelenleg nem kötelező oltásba rejtett chip? 

(Sajnos nem ez az egyetlen tévhit az oltással kapcsolatban, ezt azonban az oltással felmerülő minden egyéb infóval együtt a következő epizódban fogjuk kitárgyalni!)

Az összeesküvés-elméletek persze itt nem érnek véget. Vírusként mutálódnak és terjednek tovább, többezer formában és változatban – a lényeges, főbb szálakat azonban úgy érezzük, sikerült bemutatni, és ugyan a cikk elején kifejtettük, hogy ez nem ilyen egyszerű, de azért reméljük, sikerült a kétkedőket meggyőzni. Ti mit gondoltok?

Kövessetek minket Instagramon is!

A képek forrása a Google.

One thought on “Koronavírus konteók: útmutató a járványról szóló összeesküvés-elméletekhez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: